Kemin Jalokivigalleria

Galleria esittelee ainutlaatuisen kokoelman raaka- ja korukiviä eri puolilta maailmaa.

Kokoelma

Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on esillä yli 3 000 erilaista kiveä eri puolilta maailmaa, yli 60 eri maasta. Kivet ovat raakoja sekä hiottuja jalo- ja korukiviä. Kokoelmassa on myös norsunluuta, meripihkaa, korallia, helmisimpukoita, helmiä, sekä fossiileja.

Gallerian toisessa kerroksessa on esillä jäljennöksiä maailman tunnetuimmista timanteista ja kruununjalokivistä, kuten Britannian Imperial State Crown, Norjan kuninkaan ja kuningattaren valtakunnanomenat, Venäjän keisarillinen valtikka 1770-luvulta ja Ranskan kuningattaren Marie Antoinetten kaulakoru 1700-luvun lopulta.

Näyttelyn itseoikeutettu tähti on aito Suomen kuninkaan kruunu.

Rakennus

Jalokivigallerian tilat sijaitsevat vanhassa tullikamarissa, joka rakennettiin vuonna 1912 kaupungin ensimmäiseen satamaan.  Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Valter Thomé. Se on Kemin keskustan ainut Jugend-tyylinen talo ja edelleen lähes alkuperäisessä asussaan.

Historia

Kemiläinen kultaseppämestari ja gemmologi Teuvo Ypyä perusti Jalokivigallerian vuonna 1986. Hän oli jo seitsemän ikäisenä aloittanut kivien keräämisen. Perheen lomamatkalla Ruotsin Bollnäsistä löytyi pojan mukaan kaunis punainen kivi, jonka tämän kultaseppäisä tunnisti jaspikseksi. Kemin kaupunki osti Ypyän kokoelman vuonna 1994.

Suomen kuninkaan kruunu

Kun Suomi itsenäistyi, eduskunta päätti syksyllä 1918, että Suomesta tulee kuningaskunta. Kuninkaaksi kutsuttiin saksalainen Hessenin prinssi Friedrich Karl. Saksan kukistuminen 11. marraskuuta johti kuitenkin siihen ettei Suomen itsenäistymistä olisi tunnustettu, jos maan valtaistuimella olisi istunut saksalainen prinssi. Friedrich Karl ilmoittikin 14. joulukuuta luopuvansa kuninkuudesta.

Akseli Gallen-Kallelan oppilas Eric O. Ehrström oli suunnitellut kruunun, joka jäi vain paperille tehdyksi suunnitelmaksi. 70 vuotta myöhemmin kultaseppämestari Teuvo Ypyä valmisti kruunun alkuperäisten piirustusten mukaan. Kruunu on kullattua hopeaa ja siinä on kuorikkohelmiä ja jaloserpentiinihelmiä sekä emalia.

Osoite

Rantabulevardi 2
94100 Kemi

}

Avoinna

Ma-Pe 10:00 – 16:00
Muina aikoina tilauksesta

Sisäänpääsy

Aikuiset: 10 €
Lapset: 6 €

TILAA UUTISKIRJEEMME

Klikkaamalla Liity-painiketta vahvistat, että olet lukenut ja hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja haluat vastaanottaa uutiskirjeemme sähköpostiisi. Poistut postituslistaltamme helposti klikkamalla jokaisen viestimme alaosassa sijaitsevaa peruutuslinkkiä.

X